Softxinteractive
Image default
Health / Alternative

Je kunt niet alles declareren, bekijk je polis

De pakketten van zorgverzekeraars verschillen en daarom is het belangrijk dat je goed uitzoekt welke zorgkosten jaarlijks vaak bij je voorkomen. Dit voorkomt dat je zorgkosten gaat declareren en niets terug krijgt van je zorgverzekeraar. Ook al is het niet zo dat elke door jezelf gekochte pijnstiller telt – ziektekosten hebben bijna iedereen. Ze variëren van enkele euro’s voor het reizen naar de dokter tot enkele duizenden euro’s voor een tandheelkundig implantaat of kunstmatige inseminatie. Afhankelijk van de aard van de uitgaven bieden zorgverzekeraars verschillende aanvullende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Hieronder geven we aan welke zorgkosten je wel en niet kunt declareren.

Zorgkosten declareren: Reiskosten

Voor reizen naar de arts, therapeut of farmaceut bedragen de kosten voor het openbaar vervoer of voor reizen met de auto 30 cent per kilometer van de heen- en terugreis. Als het onredelijk is om gebruik te maken van het openbaar vervoer en er is geen auto beschikbaar, kunnen de kosten van een taxi ook meetellen. Bekijk echter of je zorgverzekeraar dit vergoedt.

Zorgkosten declareren: Geneeskunde, verbandmateriaal

Zodra de patiënt een recept heeft, moet hij zijn uitgaven declareren. Hij moet de originele kwitanties van de koopprijs of zijn eigen bijdragen kunnen voorleggen aan verzekeraar.

Zorgkosten declareren: Therapie

Het doktersvoorschrift is voldoende als bewijs voor de eigen bijdrage voor fysiotherapie. In het geval van logopedie of psychotherapie is ook een verwijzing van de huisarts nodig. De brief moet vóór de aanvang van de behandeling worden verzonden. Ook de kosten voor de alternatieve behandelaar tellen mee.

Zorgkosten declareren: Tanden

Zelf gefinancierde kosten voor tandprothesen zoals implantaten tellen soms mee en moeten worden gedocumenteerd met facturen. Preventieve behandelingen zoals tandreiniging tellen tot nu toe mee als je een tandartsverzekering hebt afgesloten. Hoewel veel ziektekostenverzekeraars de tandreiniging subsidiëren of zelfs volledig betalen. Meer informatie hierover vindt je in een productzoeker.

Zorgkosten declareren: Kunstmatige inseminatie

De kosten voor kunstmatige inseminatie kun je in sommige gevallen declareren, voor zover de zorgverzekering deze vergoedt. Vaak gaat het om vele duizenden euro’s. De onvruchtbaarheid moet worden vastgesteld voor een arts. Sommige ziektekostenverzekeringen betalen echter de kunstmatige inseminatie volledig uit, andere betalen een deel. Meer informatie vindt je in de zorgverzekeringen vergelijker.

 

Zorgkosten declareren: Bril, contactlenzen

Een medische test is voldoende als bewijs van de kosten van een bril. De belastingbetaler moet alle zelf gefinancierde kosten vermelden, ongeacht of hij al dan niet voor een ziektekostenverzekeringskader kiest. Ook de kosten voor ooglaseren zijn vaak te declareren bij je zorgverzekeraar.